bjalan2 di Ehoza terjumpa resepi makanan favret sy...Kek Batik...sebelum ni mmg ada jumpa resepi ni...tapi yg menarik perhatian saya pd post 2 ialah,ia mngatakn nak wat kek batik bleh jg gne biskut kering...akhirnye,jumpa jg cara cmne nak abeskn biskut kering(Tiger) sy yg blambak 2...forumer kat situ kata lau guna biskut kering lg garing...nyum2!...InsyaAllah ada ksmpatan nnt sy buat...sapa nak,sila order...huhu...baiklah,ini resepi nye...
• 1 bungkus (350g) biskut marie/biskut kering
• Setengah buku butter
• 2 biji telur
• 1 cwn serbuk koko
• 1/2 cwn milo
• 1 cwn air
• 3/4 cwn gula
• ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko
Cara-cara
1. patah2kan biskut
2. dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
3. masukkan butter,kacau sampai butter cair
4. kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
6. masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang